Relaties

We willen en verwachten (te) veel in onze relaties. We willen ons altijd goed voelen.

Verwachting van het huwelijk: samen als twee verschillende maar gelijkwaardige partners een eenheid vormen. Een eenheid gefundeerd op liefde, toewijding en trouw met de bedoeling elkaar gelukkig te maken.

Voor een langdurige relatie is het nodig om op een aantal vlakken goed bij elkaar te passen: dezelfde normen en waarden, ongeveer dezelfde interesses en achtergrond, dezelfde dingen willen in het leven, de persoonlijkheden moeten niet te verschillend zijn. Dus je niet alleen laten leiden door verliefdheid maar ook door verstand.
Maar al te vaak gebeurt het dat liefde de enige basis is van een huwelijk. En dan met name het gevoelsaspect, niet de notie van trouw. Dat is een wankel fundament. Wanneer het gevoel dan op een gegeven moment verdwenen is, luidt dat in veel gevallen ook het einde van de relatie in. Het is overigens niet raar dat mensen liefde, geborgenheid en geluk zoeken. Dat doet iedereen. Maar vervolgens zie je dat de ander in feite een garantie moet worden voor jouw geluk. Dat is een enorme, onuitgesproken verwachting, die de ander nooit kan waarmaken en die jij ook niet kunt waarmaken.

Er zit zo’n diep verlangen in ons naar rust, veiligheid, harmonie, geborgenheid, dat het nogal logisch is dat we daarvoor vormen zoeken die ons dat bieden. Maar de enige die dat echt kan geven is God. Dat besef ontlast jezelf en de ander van die hoge druk om elkaar gelukkig te moeten maken.
Een relatie stopt niet als de verliefdheid weg is en verliefdheid is zelfs niet nodig om de relatie te onderhouden. Wel het delen van je leven, dat geeft gevoelens van intimiteit en veiligheid. Het kiezen voor de relatie, het kunnen relativeren, verzoenen en vergeven, gezamenlijke toekomstplannen maken, geeft een diepere vervulling dan intense verliefdheid. Verliefdheid is iets wat komt en gaat.
Een goede relatie uit zich niet enkel in diepgaande gesprekken maar eerder in betrokken zijn in elkaars leven (samen contact, samen activiteiten ondernemen).

Liefde is genoeg hebben aan om samen te zijn. Geen verwachtingen geen verplichtingen.

  • Een vrouw verlangt er naar gewild te zijn.
  • Als je echt liefhebt, zie je niet zoveel gebreken bij de ander.
  • De slechtste verzoening is nog altijd te verkiezen boven een goede scheiding.
  • De enige basis waarop een huwelijk kan slagen is als beiden hun leven neerleggen voor de ander. Niet wat kan ik krijgen, maar wat kan ik geven.
  • Ware liefde begint als er niets voor wordt terug verwacht.

Reacties zijn gesloten.